Zaak Julio Poch

Voormalig Transavia-captain Julio Poch werd in september 2009 in Spanje aangehouden en vervolgens uitgeleverd aan Argentinië op verdenking van medeplichtigheid aan zogenaamde ‘dodenvluchten’.
Van begin af aan heeft deze zaak mijn interesse gehad.
Het eerste artikel, een duoproductie met Edwin Koopman, maakt duidelijk dat de getuigen à charge zich in hun eerste verklaringen vooral hebben gebaseerd op interpretaties. Naar aanleiding van dit artikel dreigde Liesbeth Zegveld, de advocaat van deze getuigen, ermee een klacht in te dienen bij de Raad voor de Journalistiek in geval Trouw nogmaals een publicatie met een dergelijke strekking zou doen.
Het tweede artikel schreef ik naar aanleiding van mijn bezoeken aan Julio Poch in de gevangenis in Marcos Paz. Het geeft niet alleen een indruk van de sfeer waarin de voormalige Transavia-gezagvoerder al die jaren zat opgesloten. Hij komt ook zelf aan het woord en doet een aantal uitspraken die nog nooit eerder in de media zijn verschenen. In de overige artikelen volg ik het proces, in de columns becommentarieer ik de zaak.

WAT ZEI PILOOT POCH PRECIES TIJDENS ETENTJE

JULIO POCH HOOPT OP BETER RECHTSSYSTEEM IN ARGENTINIË

WAAR STAAN WE NU IN DE ZAAK VAN JULIO POCH

EEN KLEIN ORANJE LAMPJE BOVEN ZAAK JULIO POCH

Ook schreef ik een aantal columns over deze kafkaëske zaak.
Klik op de titels om ze te lezen.

De kunst van het vergeten

Een grote schande

Poch moet bij Oranjes aankloppen

Een kafkaësk drama

Recht of wraak?

Om te huilen

Julio Poch