Mathilde

Muze, Mythe, Mysterie
2016, uitgave Lecturis Mathilde
ISBN 978-94-6226-148-8

Mathilde. Nederlands bekendste muze, Zeeuws meisje, Het Fenomeen, levend kunstwerk, modekoningin van de jaren zeventig, muze en (ex)vrouw van Carel Willink, ambassadrice van Fong-Leng, mythe en mysterie.
Wie was Mathilde echt?
Gefascineerd door deze markante persoonlijkheid ging Lisette de Zoete op onderzoek uit.
In 2014 vond zij uitgeverij Lecturis bereid het boek uit te geven en met mij volgde de afspraak dat ik de (eind)redactie zou doen. Het feit dat Mathilde de Doelder een verre, verre achternicht van mij is, maakte deze opdracht voor mij extra leuk.

In dit boek verschuift de focus van de laatste twee heftige jaren na Mathildes scheiding van Willink en haar veelbesproken mysterieuze dood, naar haar intrigerende leven. Behalve Mathildes biografie bevat het boek de zoektocht van Lisette de Zoete naar objectieve gegevens over de persoon van Mathilde. De Zoete interviewde meerdere mensen, waaronder Maria & Lotti Heyboer, Fong Leng, Imca Marina en Mathildes zussen Cerila & Nella. Niet eerder gepubliceerd fotomateriaal, inclusief weergaven van schilderijen die van dit mobiele kunstwerk zijn gemaakt, brieven en poëzie van Mathilde zelf verrijken deze bijzondere uitgave.

Een verrukkelijk geïllustreerd en prettig lezend boek, waarin tal van nieuwe feiten worden gepresenteerd.’ 

 Arjen Ribbens, journalist in een recensie in NRC

‘Zonder Lieneke Koornstra – de Doelder, die zowel de redactie als de eindredactie verzorgde, was Mathildes biografie nooit geworden wat het nu is

Lisette de Zoete in haar dankwoord in Mathilde