Dutch at Heart

2017, uitgave Stichting Farewell MD-11
ISBN Het Verhaal : 90 824 666 14
ISBN Het Afscheid: 90 824 666 21
UITVERKOCHT

Met de uitfasering van de Fokker 70 verdwijnt het laatste vliegtuig van Nederlandse makelij uit de vloot van de Nederlandse luchtvaart. De 97-jarige geschiedenis van KLM met Fokker komt hiermee tevens ten einde.

Een beeld van het hoofdstuk dat deze twee Nederlandse bedrijven met elkaar schreven, wordt geschetst in het boek Dutch at Heart – Het Verhaal. Aan bod komt hoe KLM in 1920 met de F2 haar reputatie vestigde en met welke historische Fokker-vliegtuigtypen vervolgens werd gevlogen. Ook is er volop aandacht voor de periode waarin KLM Cityhopper opereerde met de hoogdekkers die Fokker na de oorlogsjaren bouwde: de F27/Friendship en later de Fokker 50.
Evenmin wordt voorbijgegaan aan de F28/Fellowship, het eerste passagiersstraalvliegtuig dat Fokker op de markt zette en waarmee NLM/KLM Cityhopper vanaf 1978 vloog. Tot slot komen de Fokker 100 en de Fokker 70 uitgebreid aan bod.

De uitgave bevat veel persoonlijke Fokker-(vlieg-)verhalen, gecombineerd met bijzondere, nooit eerder vertoonde beelden. Voor dit laatste is materiaal ter beschikking gesteld door zowel het Fokker-archief als diverse privéverzamelaars.
Valentin Ocheda verzorgde de vormgeving, ik de eindredactie. Bovendien schreef ik een groot deel van de teksten.
Dutch at Heart – Het Verhaal past uitstekend in de serie over de reeds uitgefaseerde Nederlandse MD-11’s. Het is een mooie aanwinst voor de liefhebber van karakteristieke vliegtuigen.

Dutch at Heart – Het Afscheid is het vervolg op Dutch at Heart – Het Verhaal. De hoogtepunten van het grote afscheid zijn vastgelegd in deze 60 pagina’s tellende uitgave. Ook nu weer was ik bij de totstandkoming betrokken als eindredacteur.