The Grand Lady Boeing 747 ‘Classic’

Uitgave Stichting Farewell MD-11
ISBN 9082466638

Het is het meest herkenbare vliegtuig, de Boeing 747, voor menigeen bekend als Jumbo Jet. Liefhebbers zien haar vooral als ‘The Grand Lady’ of ‘The Queen of the Skies’, enkelen spreken over ‘De Bult’. De tijd waarin de 747 voor menig luchtvaartmaatschappij het vlaggenschip was, is inmiddels voorbij. Ook bij KLM verdwijnt de machine langzaam maar zeker uit de vloot. Op het moment dat de laatste Jumbo wordt uitgefaseerd, heeft KLM vijftig jaar met dit vliegtuigtype gevlogen. Dat is bijna de helft van de tijd waarin de oudste luchtvaartmaatschappij ter wereld bestaat!

Evenals de MD-11 en de Fokker 70 verdient de Boeing 747 een waardig afscheid in boekvorm. Over de tijd waarin KLM eerst met de ‘Classic’ vloog en vervolgens met de 400, valt genoeg te vertellen. Aan de hand van beeld en tekst zal de belangrijke rol die de Jumbo voor KLM vervulde, van A tot Z in twee nieuwe delen worden belicht. Naar verwachting verschijnt het eerste deel van deze Nederlandstalige uitgaven begin 2019. In dit 747-boek, waarvoor ik de eindredactionele werkzaamheden verzorg, speelt de ‘Classic’ de hoofdrol.

Je kunt er alles in lezen over de indrukwekkende open rugoperatie van tien 747-200’s vanwege de verlenging van het bovendek. Maar ook over bijzondere aanvliegroutes met de 747 zoals Kai Tak, de uitzonderlijke reis van de PH-BUK naar het Aviodrome, de felicitatievlucht met een 747-300 vanwege 75 jaar luchtmacht, de twee Koplopers die ter ere van de opening van de Schiphollijn enkele jaren rondreden in KLM- en Martinair-kleuren en … daar blijft het niet bij. Terwijl de ‘Classic’ nog volop in dienst was bij KLM, deed de 747-400 haar intrede in de vloot. Daarom is er in dit deel ook al enige aandacht voor deze nieuwkomer. Uiteraard is de tekst voorzien van uniek, deels nog nooit eerder vertoond fotomateriaal. Kortom: een boek dat in de verzameling van de echte 747-fan niet mag ontbreken.