IJburg

Wie denkt dat er in IJburg niets te doen is, vergist zich.

Alleen al een wandeling maakt duidelijk dat er veel is te zien. Allereerst aan kunst. Bij een van de sluizen duikt zo maar een nijlpaard op1). Tom Claassen maakte het levensgrote beest dat nog functioneel is ook. Omdat het van speciaal rubber is vervaardigd kan het, net als boeien en fenders, stoten van boten opvangen. Een schip op het droge is te bewonderen in de vorm van een ‘papieren’ boot van steen. Iets verderop heeft dezelfde kunstenares, Suzanne Willems, een aantal vissen op het droge gecreëerd 2). Uitrusten met een fraai uitzicht op het IJmeer en Durgerdam kan op de honderd meter lange rode bank Space To Take Place, een ontwerp van Claudia Linders3).

Aan bouwkunst heeft IJburg zelfs zo veel te bieden dat Barcelona er bij het ontwerpen van haar eigen uitbreidingswijk El Prat Nord door is geïnspireerd. Behalve een gezellig haventje waar drie schepen van de bruine vloot een vaste ankerplaats hebben, zijn er verder nog enkele piepkleine strandjes te vinden waarvan één met een heuse strandtent. Bijzonder is zeker het Sluisgebouw, een ontwerp van Bjarke Ingels dat zich meteen laat zien bij de entree van het Amsterdamse schiereiland.

Natuur is er ook. In het Diemerpark struikel je nog net niet over de konijnen. Er huizen nog veel meer dieren, waaronder blauwborsten en ringslangen. En er kan volop worden gesport. Maar het is ook een overdekte gifbelt.

Over dit kleine stukje Amsterdam valt nog veel meer te vertellen. Dat deed ik zeven jaar lang als redactielid van IJopener, een buurtkrant voor alle bewoners van de Indische Buurt, het Oostelijk Havengebied en IJburg. Klik op de titel om het artikel van uw interesse in PDF-bestand te openen.

DEKSELSE POËZIE

STORTPARADIJS ALS SPEELPARADIJS

IJBURG EN DE OERGEUL

BLIJF HIER EN DENK JEZELF EEN ZEE

HET LIEFST EEN RESTAURANT

EEN KLIK OP HET JUISTE MOMENT

OVERNACHTEN IN EEN KUNSTWERK

KAVEL 1 NOG EVEN OP DE SCHOP

WHAT’S IN A NAME

  1. Vennepluimstraat / Paul Hufkade
  2. Jan Olphert Vaillantlaan
  3. Bert Haanstrakade