Luchthavens

Als je wilt vliegen kan je niet om een vliegveld heen. Veelal betekent het niet meer dan een punt van vertrek en aankomst. Maar er zijn uitzonderingen. Bijvoorbeeld Princess Juliana International Airport op Sint Maarten, dat bekend is om zijn ligging. Duizenden mensen trekken naar het strand om de laag overvliegende vliegtuigen te zien binnenkomen. En als luchtvaartenthousiast zou je haast gaan golfen om op Don Mueang International Airport, Bangkok, tussen twee landings-/startbanen een balletje te slaan. Maar ook het bezoeken van een luchthaven in eigen land kan leuk zijn. Of van een klein veld. Meestal is er wel een terras dat uitzicht biedt op de vliegtuigen. Of loont het om langs een van de banen te gaan staan.

Zeker toen de MD-11’s, de Fokkers 70’s en de Boeing 747’s die Schiphol als thuishaven hadden, vanaf die plek hun laatste start ooit maakten, was ik frequent rond Schiphol te vinden. Over de gesprekken die tussen de diverse uitzwaaiers plaatsvonden schreef ik menige column. U vindt ze hier: MD-11, Fokker 70, Boeing 747.

Ook bezocht ik andere luchthavens in en buiten Nederland. Soms interviewde ik medewerkers of viel er iets te beleven dat goed was voor een verhaal.

VLIEGVELD EINDHOVEN: VAN LUCHTFIETSERIJ TOT DRUKKE BASIS

DE GROOTSTE ATTRACTIE OP SINT MAARTEN VAN WELEER

ZES HANDEN AAN DE STUURKNUPPEL

WACHTEN NOOIT LEUK, MAAR VOOR SOMMIGEN NOOIT GOED

DE GELUIDSEMMER VAN MAASTRICHT

Voor mijn bezoeken aan locaties waar vliegtuigen worden ontmanteld, klik hier.