Onbuigzaamheid

Rob Scholte heeft zeker recht van klagen. Wat hem en zijn gezin is aangedaan is ongekend onrecht. De zaak staat niet op zichzelf. Den Helder wordt niet voor niets Het Palermo aan het Marsdiep genoemd.

Alleen al in de afgelopen periode liepen er zaken tegen de marinestad tegen de bouw van een stadhuis op Willemsoord en een omvaarroute, en werd de onttrekking van een standplaats aan Woonwagenkamp De Schooten aangevochten.

Pek en veren

Feit is ook dat met de ontruiming van het Rob Scholtemuseum een attractie verloren is gegaan die het juist aantrekkelijk maakte om de puntstad aan het water niet alleen maar door te jakkeren om de vrije tijd op Texel door te brengen. In het kader van de Vogelaarwijken is Scholte destijds naar Den Helder gekomen ter verbetering van de verpauperende stad. Vervolgens is hij met een exorbitante schuld tot gevolg en met pek en veren door de gemeente verbannen.

Anderzijds moet gezegd dat Scholte er wel voor in is om verhaal te halen in de krant (13 augustus in het Noordhollands Dagblad; 20 augustus in De Telegraaf) maar het laat afweten om op zittingen te verschijnen.

Toen het advocatenduo dat hem de laatste periode heeft bijgestaan een kans zag om te voorkomen dat hij alles kwijt zou zijn, namelijk gevolg geven aan het mediationvoorstel van het hof, weigerde hij die kans aan te grijpen. ‘Advocaten moeten mij niet de mond snoeren’, maakte hij op 5 juli kenbaar in eerstgenoemde krant. Ten onrechte, want hij ging zelf niet naar de zittingen, zoals hij tegelijkertijd meldde. Mogelijk had mediation voor beide partijen kansen geboden een verlies-verliessituatie te voorkomen.

Buigen of barsten

Zijn onredelijke houding etaleerde hij ook overduidelijk toen het niet mogelijk bleek de tentoonstelling van zijn werk in museum De Fundatie te verlengen. Als hij de geëxposeerde werken niet kon controleren op eventueel ontstane beschadigingen, zou hij ze als niet door hem gemaakt verklaren. En dat terwijl deze werken stuk voor stuk afkomstig waren uit musea en privébezit!

Dat Rob Scholte een groot kunstenaar is leidt geen twijfel. Dat er circa 1 miljoen euro (of meer) aan geld van de overheid/de burgers is verkwanseld aan het uitroken van een invalide burger en zijn gezin is een grof schandaal. Maar ook voor een groot kunstenaar geldt dat het buigen is of barsten. Hetzelfde geldt ook voor de gemeente. De toekomst zal leren wat de onbuigzaamheid van de gemeente Den Helder de burger nog verder zal kosten.

Deze tekst verscheen in vrijwel gelijke bewoordingen in het Noordhollands Dagblad

Mijn woorden bleven Rob Scholte niet onopgemerkt en vormden voor hem aanleiding mijn doopceel te lichten en mijn tekst op de voor hem gebruikelijke wijze in zijn geheel eigen stijl op te maken inclusief copyrightschending. Zijn eigen realiteit creërend verfoutert hij zowel mijn naam als mijn bedrijfsnaam en doet het voorkomen alsof ik de tekst in opdracht zou hebben geschreven, wat pertinente onzin is.

Kopfoto: © Sebastiaan ter Burg via Wikimedia Commons

Deel dit artikel: