Boekrecensie ‘Thirsa en het spookvliegtuig’

Met haar boek Thirsa en het spookvliegtuig laat de auteur die zelf gezagvoerder is op de Boeing 777 en 787, zien dat het ook voor meiden mogelijk is piloot te worden. Twee uitspraken vormen daarbij haar leidraad: ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan’ van boekpersonage Pippi Langkous en ‘The most effective way to it, is to do it’ van luchtvaartpionier Amelia Earhart.

Waarom de auteur het boek niet onder haar eigen naam heeft uitgebracht maar onder het pseudoniem Connie Mitchell? Om het vliegen en schrijven uit elkaar te houden. Met vliegen zit je vast aan strakke regels, met schrijven kan je alle kanten op. Het pseudoniem houdt duidelijk verband met de luchtvaartpassie van de schrijfster. Connie verwijst naar de Lockheed Constellation, een viermotorig propellervliegtuig dat tussen 1945 – 1960 dienstdeed binnen de burgerluchtvaart, Mitchell naar de B-25 Mitchell, een bommenwerper waarmee de geallieerden in de Tweede Wereldoorlog opereerden.

In haar eerste boek wordt met een eenmotorig vliegtuig gevlogen, een Cessna 172. Dankzij een speciaal tekenblok ontstaat er op gezette tijden een tweede versie van dit toestel, een spookvliegtuig. Samen met haar twee vrienden Joep en Eric belandt hoofdpersoon Thirsa in een spannend avontuur dat zich in één adem laat uitlezen. Behalve dat het boek een opsteker is voor meiden om te gaan voor het beroep waar hun hart naar uitgaat, biedt het ook een houvast voor meiden én jongens van gescheiden ouders. En daarmee is nog niet alles gezegd. Het laat bovendien zien dat je niet moet blijven investeren in doelen die niet haalbaar blijken en dat je evenmin verantwoordelijk bent voor het geluk van anderen, al is het meeleven met anderen wel een groot goed. Een aanrader dit boek, voor jong(ens en meiden) maar zeker ook leuk voor oud.

 

 

Hard cover, 256 blz, ISBN 9789020622591, uitgeverij Kluitman, prijs € 15,99

Deel dit artikel: