Schadeclaim indienen bij China

Hoesten en niezen, elleboog kiezen.
Lekker, al die rochels en fluimspetters in de mouw van blouses, truien en colberts die echt niet meteen na zo’n nies- of hoestbui een was- of stoombeurt krijgen. Op die plekken ontstaan met een beetje hoesten en niezen, halve glijbanen van drabbige substanties die gaandeweg opdrogen tot van die kleine stukjes pulk waar mensen naar zoeken als ze in hun zakdoek kijken.
Voordat je het weet gaat zo’n ellebooghoester en -proester met de armen over elkaar zitten, waarbij hij/zij (genderneutraal) met een van de handen die besmettingshaard gegarandeerd bedekt.
Nou ja, handen geven is nu toch uit den boze. Maar die handen komen vervolgens wel overal aan: aan deurklinken, hengsels van de supermarktmandjes, toetsen van de pinautomaat, de leuning van de roltrap. Geen nood, daar zijn latex handschoenen voor. Voor zo ver die al niet zijn uitverkocht.

Mensen zijn aan het hamsteren geslagen. De schappen in de supermarkten zijn vrijwel leeg, een goedkope uitdrukking van betrokkenheid en saamhorigheid in deze tijden van nood. Of zeg maar in tijden van isolatie, tijden van ieder voor zich.
Vooral wc-papier ging aan de lopende band over de toonbank: velen onder ons zijn kennelijk aan de angstschijterij als gevolg van de wereldwijde uitbraak van COVID 19.
Het begon allemaal in China met dat coronavirus dat, zoals dit land zelf, vrijwel de hele wereld in de greep heeft.

De wereldproductie van zeldzame aardelementen is voor het leeuwendeel in Chinese handen. Schattingen lopen volgens de Amerikaanse geologische dienst uiteen van 84-90%.
Zonder fanfares of tromgeroffel heeft China de afgelopen jaren geïnvesteerd in belangrijke havens over de hele wereld. ‘Made in China’ is de industriële strategie van Peking waarbij het niet alleen gaat over het upgraden van China naar een ultramoderne industrieel producerende natie, het vormt ook de basis om wereldleider te worden. Een vijfde van de wereldwijde output komt uit deze ‘fabriek van de wereld’.

Met kunstmatige intelligentie is China al wereldleider. De drive op hightechgebied herinnert aan de Amerikaanse Space Race van de jaren zestig. De grote leningen die China heeft verstrekt aan diverse landen die niet in staat zijn deze schulden terug te betalen, maakt ze afhankelijk van deze geldverstrekker.

Aanvankelijk werd China zelf zwaar getroffen door het coronavirus. Nu kondigt Peking aan dat het ergste van de uitbraak in het land voorbij is. People’s Daily schrijft dat China het virus heeft weten in te dammen door de gezondheid van mensen in binnen- en buitenland boven economische belangen te plaatsen. ‘China zal de aandacht voorzichtig verschuiven richting het herstellen van de economie’, aldus het staatsdagblad.

Inmiddels heeft het coronavirus Europa recht in het financiële hart getroffen. Mensen blijven thuis. De toerismesector merkt dat meteen, evenals luchtvaart- en oliemaatschappijen. Niet voor niets zijn die laatste twee bedrijfstakken het hardst geraakt op de beurs. Ook de horeca ondervindt flink last van het virus.
Hetzelfde geldt voor beurzen en andere evenementen. De schade die dit veroorzaakt, wordt later niet goedgemaakt. In Nederland vroegen circa 750 bedrijven deeltijd-ww aan omdat er minder werk is. Onder meer KLM besloot tot drastische maatregelen, waaronder het schrappen van minstens een kwart van de vluchten, werktijdverkorting voor dertig procent van het personeel, het niet verlengen van tijdelijke contracten en vervroegde uitfasering van de Boeing 747.

De Europese Centrale Bank pompt extra geld in de economie. De verwachte renteverlaging bleef uit. Richting de Europese overheden leeft eveneens de verwachting dat zij bedrijven door deze moeilijke tijd heen loodsen.
Getroffen bedrijven zouden de stap moeten zetten een schadeclaim bij China in te dienen. Het coronavirus komt immers daar vandaan. Net zoals al eerder het dodelijke SARS en de vogelpest.

In de communistische Volksrepubliek bestaat een levendige handel in wilde dieren. Op zogenaamde ‘wet markets’ bevindt zich een opeenstapeling van kooien en bakken vol tamme en wilde levende have met slachttafels ertussen, een pandemonium van bloed, poep en urine. Het verhandelen en slachten van allerlei levende wilde dieren vormt een broeinest van ziektekiemen, ideaal voor het muteren van virussen en het overspringen van dier naar dier en van dier naar mens.
De Chinese ban op dierenmarkten en de handel in wilde dieren is slechts van tijdelijke duur. Van een permanent verbod is geen sprake. Kortom, het wachten is op nieuwe, mogelijk nog dodelijker virussen die tot pandemieën kunnen uitgroeien.

Europese aandelen krijgen zware klappen. Amerikaanse trouwens ook.
Eerder ging de Chinese aandelenmarkt door het coronavirus onderuit. Daar bleek het negatieve sentiment slechts van korte duur. In opdracht van de Chinese overheid stonden financiële instellingen klaar om aandelen op te kopen.
Volgens de Financial Times heeft de regering een nationaal team verzameld om de aandelenmarkt te ondersteunen. Met een input van 100 miljard Chinese yuan, omgerekend € 13 miljard, werd het tij gekeerd.

Al eens eerder kregen de twintig grootste aandelenbrokers waarvan een groot aantal in staatshanden, de opdracht aandelen op te kopen om de koersdaling zoveel mogelijk te beperken. Zo kocht China in enkele maanden tijd $ 144 miljard aan aandelen.
Het kan slim zijn op koopjesjacht te gaan als aandelen naar een dieptepunt zakken. In geval van China niet om ze weer te kunnen verkopen na een forse waardestijging, maar om de grip op de rest van de wereld verder te vergroten. Het wachten is op het moment dat de communistische Volksrepubliek ertoe overgaat. Bij het rode gevaar is jarenlang uitsluitend aan Rusland gedacht. Het gele gevaar van China is van een andere soort.

Vette pech voor degenen die bij de supermarkt voor lege schappen staan en geen enkele tissue meer kunnen vinden voor het mogelijk toekomstige niezen, hoesten en proesten.
Heel jammer voor de fans van die mooie 747’s die nu voortijdig roem- en eerloos de blauwe vloot moeten verlaten, temeer omdat dit de machines zijn die KLM groot hebben gemaakt.
Maar een echt drama wordt het pas als Europa’s vrijheid wordt geblokkeerd door Chinese censuur.

Kopfoto: © Lieneke Koornstra

Deel dit artikel: