Skifliegen

Sneeuw.
Ze zeggen wel eens dat het drie keer ellende geeft: één keer bij het vallen, één keer bij het liggen en één keer bij het gaan.
En ik zeg er altijd nog bij dat het het ijs verpest. Want wat is er heerlijker dan op mooi zwart ijs tussen de rietkragen schaatsen?
Dat komt er al in geen jaren van.
Je merkt het al, ik ben geen sneeuwfan.

En toch, toch zocht ik dit jaar de sneeuw op, samen met een goede vriend. Want ja, ik wilde het ook wel eens zien: vliegtuigen op ski’s. Nee, geen Boeings en Airbussen, dat is nog nooit vertoond, maar wel Maules, Falkes, Piper Cups en Ultra Lights.
In Isny was het te doen.
Er lag een dikke sneeuwlaag, zo’n dertig tot veertig centimeter.
Terwijl ik erdoorheen banjerde op mijn sneeuwboots voelde ik me net een olifant. Nee, parmantig stappen was er niet bij.

Omdat er nog veel meer sneeuw werd verwacht, bleef het bij een stuk of tien deelnemers aan het festijn.
Het ene brommertje maakte een fly-over alvorens neer te strijken, het andere dook vrij steil naar beneden, het volgende deed iets daartussenin.
Sommige vliegers lieten hun taildreggertje mooi glijden en zwieren alvorens ze al pruttelend naar de plek taxieden waar kon worden geparkeerd.
Daar wachtte hen soep, broodjes met worst en maar liefst vier soorten gebak. Ook het enthousiaste publiek, zo’n man of zeventig, kon daarvan mee genieten.

Het sfeertje deed me denken aan het koek- en zopiegebeuren als er ijs op de vaarten ligt. Leuk dus.
De meeste vliegers stegen een uur of twee later weer op. Je kunt maar beter thuis zijn voor je in een sneeuwbui belandt.
Opnieuw was het erg leuk deze participanten van de miniminiluchtvaart te zien schuiven, draaien en zwieren.
Een enkel toestel had een verstelbare prop. Daardoor was het doorlopen van de pre-flight checks daarbij minder spectaculair om te zien dan bij die andere kistjes die al enthousiast begonnen te dribbelen.
Snel stegen ze op, sommige met een klimhoek die me een moment deed denken aan die mooie MD-11 die er ook in uitblinkt om heel snel omhoog te gaan. Maar daarmee hield ieder vergelijk met de grote luchtvaart dan ook op.
Een bijzonder gezicht lijkt het me wel: een Jumbo of een elfje op ski’s.

Kopfoto: © Lieneke Koornstra

Meer over sneeuw en luchtvaart:
VLIEGTUIGEN EN SNEEUW: (G)EEN GOEDE COMBINATIE

Deel dit artikel: