De r in de maand

De r zit weer in de maand.
De r van vrrrroeg donkerrrr. Want zeg nu zelf, de dagen beginnen alweer flink te korrrrten.
De r van de herrrrfstkleuren waarmee de natuur daverend afscheid neemt van de zomer.
De r van motrrrrregen en storrrrtbuien, niet zonder parrrraplu van huis.
De r van Prrrrinsjes dag, de eerste van het kabinet-Rutte II en meteen ook de eerste keer dat koning Willem-Alexander de trrrroonrrrrede leest.
De r van peperrrrrnoten. Ja, ze liggen bij de buurtsuper al in de schappen.
De r van chocoladeletterrrrs. Vooral de pure vind ik fijn. Als kind dacht ik dat mijn broer veel beter uit was met zijn K en mijn zus met haar N. Maar nee, de letters zijn allemaal even zwaarrrr.
De r van Sinterrrrklaas. Die moet steeds eerder opdraven als gevolg van de opmars die de Kerrrrstman maakt. Ik ben benieuwd of de Paashaas die twee oude kerels nog eens inhaalt. Lijkt me geweldig, zo’n nieuwmodische drie-eenheid.
De r van Zwarrrrrte Piet met zijn strrrroooigoed en zijn rrrroe, die nu ons landje multiculti is ter discussie staat. Zo ongeveer alles is tegenwoordig discriminatie, maar beweren dat mensen kanker hebben omdat ze kanker zijn – sla ‘De zin van ziek zijn’ er maar op na – mag straffeloos.
De r van de kerrrrstboom. De meest drukke dag van de kerrrrstboomverrrrkoop is 6 decemberrrr. De Sint heeft zijn hielen nog maar nauwelijks gelicht, de rrrrook van de stoomboot hangt nog boven het land, maar de schoorrrrsteen van de commerrrrcie moet volop door rrrroken.
De r van kerrrrstversierrrring. Ballen, ballen, ballen. En een piek.
De r van schrrrransen, vrrrreten, schrrrrokken. Ach tja, er wordt flink gegeten met het kerrrrstdiner. Het aantal mensen met overgewicht is de laatste jaren enorm toegenomen, dus vooruit, nog maar wat pondjes erbij. Goed voor wat extra winterrrrspek.
De r van crrrranberry’s en stoofpeerrrrtjes, die combimeren zo lekkerrrr met de rrrrreerrrrug, de kerrrrstkalkoen of het kerrrrstkonijn.
De r van sprrrruitjes die best te pruimen zijn zolang je ze niet te gaar kookt en even door de piccalilly haalt of met nootmuskaat bestrooit.
De r van boerrrrenkool met worrrrst. Dubbel lekker als die Hollandse pot wordt aangevuld met hard gebakken spekjes en draadjesvlees. Een glas Shiraz erbij voor de wijnminnende medemens met smaak.
De r van snerrrrt met rrrroggebrood en katenspek. Blijft in je maag staan maar dan heb je er ook wat aan.
De r van de centrrrrale verwarrrrming die weer gaat loeien. Zeker als je lang achter de computer ligt het gevaar van een ijshand en een muishand voor de hand.
De r van de warrrrmwaterrrrzak en de elektrrrrische deken. Tja, tuttig, maar wel behaaglijk.
De r van winterrrrjas. Die heb ik dit jaar tot diep in mei gedragen en is nog maar pas gestoomd.
De r van winterrrrbanden. Misschien ben je vol goede hoop dat de nazomer nog wat mag duren, maar op 28 septemberrrr opent de Haarlemse ijsbaan haar deuren alweer. Oké, de baan waar ik bij voorkeur mijn rondjes draai is er wel heel vroeg bij, op de meeste andere banen kan er vanaf medio oktoberrrr volop geschaatst worden.
De r van glibberrrren met je auto, op je fiets en als je loopt.
De r van onderrrruitgaan op de bevrrrroren sneeuw.
De r van verrrrkoudheid en grrrriep, met koorrrrts compleet verrrrpippeld in je bed liggen.
De r van najaarrrrsdeprrrressie en winterrrrblues, enigszins te verlichten met lichttherapie en een shotje endorfine. Suikers, vetten, chilipepers en chocola dus.
De r van kaarrrrslicht en sfeerrrrrverrrrlichting, zo gezellig, zo knus, zo huiselijk, zo intiem, zo aangenaam, zo genoeglijk.
De r van kaarrrrten sturen en ontvangen. Ieder jaar neem je je voor om niet meer aan die ongein mee te doen maar ach, het blijft toch zo aardig, zo gezellig, zo attent, zo warm, zo welgemeend. Wist je overigens dat er lieden zijn die op een kerrrrstkaarrrrt schrijven: ‘En ook nog gefeliciteerd met je verjaardag’? Ben je ergens medio decemberrrr jarig en dan zijn ze te beroerd en te zunig om een gewone verjaarskaart te sturen. Zulke lui moet je op de dag dat ze zelf een jaartje ouder worden een kaart sturen met de tekst: ‘En ook alvast fijne Kerstdagen, gelukkig Nieuwjaar en een vrolijk Pasen.’
De r van verrrrplicht familiebezoek of geïsoleerrrrd van al het familiaire feestgedrrrruis in je uppie de tijd zien door te komen.
De r van de jaarrrrwisseling. Met oliebollen, appelflappen, bubbels en aftellen.
De r van vuurrrrwerrrrk. Economische crisis of niet, voor miljoenen gaat er weer de lucht in. Of de demonen die achter die crisis zitten – lees: de grote graaiers, de beleggers, de politici, de managers, de spaarders, de poffers, de babyboomers, de steuntrekkers, de allochtonen, de bankiers, mensen met boter op hun hoofd, iederrrreen dus – het daardoor op een lopen zullen zetten?
De r van goede voorrrrnemens. Tien kilo afvallen, gaan sporten, stoppen met roken, meer tijd voor familie en vrienden, zuiniger leven, schulden afbetalen, ander werk vinden, vrijwilligerswerk doen, de zolder verbouwen. En wat komt ervan terecht? Vaak niets of bijna niets. Voor de zoveelste keer dus.
De r van honderrrrden arrrrestaties. Altijd weer prrrrijs. Als gevolg van vernielingen, openbare dronkenschap en steekpartijen. Niet iedereen gaat nou eenmaal van start met goede voorrrrnemens.
De r van de nieuwsjaarrrrsduik. In 1965 overgewaaid uit Canada met als initiator Jan van Scheijndel, die in datzelfde decennium de oversteek tussen Engeland en Frankrijk in 12 uur en 47 minuten met succes volbracht. Zelfs de nieuwjaarrrrsduik doe ik hem niet na. Alhoewel ik in de zestiger jaren wel ooit met Pasen een duik in het ijskoude Noordzeewater heb genomen.
Ach, waarom schrijf ik dit allemaal?
Omdat de r weer in de maand zit. En er volop mosselen kunnen worden gegeten. Niet veel mensen weten echter dat het mosselseizoen vanaf juli tot en met half april in het jaar erop loopt. Mosselen eten als de r in het seizoen is – zomer, herfst, winter – zou dus beter passen.